Cor Gout, Noirette

PERSBERICHT UITGEVERIJ IN DE KNIPSCHEER

De illustratie in het literaire verhaal is terug!

Hierbij vragen wij uw aandacht voor

Noirette
het opmerkelijke debuut van
Cor Gout
dat in september 2003 werd gepresenteerd.

In Noirette brengt Cor Gout tien verhalen bijeen, waarbij de klank en de kleur en het ritme van de tekst ook zichtbaar worden in een 60-tal vierkleurenillustraties en hoorbaar zijn in zeven nummers op de bijbehorende CD.

De op zichzelf staande verhalen volgen elkaar als verwante dromen op en leiden door de samenhang tussen woord, beeld en geluid tot een bijzondere leeservaring: literatuur kun je behalve lezen ook zien en horen. Als een chroniqueur situeert Cor Gout zijn verhalen in Den Haag en Scheveningen. Maar deze plaatsen zijn meer personages dan decors of entourages en worden tot mythische figuren – nog benadrukt door het werk van beeldend kunstenaar Sebastien Morlighem – die bestaan uit de gebeurtenissen die op hun grondgebied hebben plaatsgevonden en de verhalen die door de tijden heen over hen zijn verteld.

Voor de bijbehorende cd zijn van zeven verhalen ook audio-versies gemaakt en uitgevoerd door Cor Gout (stem), Luc Houtkamp (tenorsaxofoon en computer: geluiden), Jan Moebius (laptop: ritmetracks) en Wilbert de Joode (contrabas).

Cor Gout is van opleiding Neerlandicus en filosoof. Hij begon zijn artistieke loopbaan in 1984 met de oprichting van Trespassers W, bedoeld om verschillende kunstrichtingen bijeen te brengen in projecten en publicaties, zoals het gelijknamige tijdschrift (later: Mondain Den Haag) en de band Trespassers W, waarvan hij de zanger en tekstschrijver werd. De band bestaat nog altijd en verdiende zijn (internationale) reputatie door een tiental lp’s / cd’s en evenzovele ep’s en singles te produceren en door talloze optredens in Europa en Noord-Amerika.

Naast songteksten voor de band schreef Gout muziektheaterstukken, libretto’s, scripts voor radio- en televisieprogramma’s, kritieken en literair werk. Voorts maakte hij radioprogramma’s voor ikon, vpro en enkele vrije zenders in Nederland en België en hield hij lezingen over diverse onderwerpen. In 1996 verscheen van zijn hand Trespassers’ Trips, een verslag van de tournees van de band Trespassers W tot dat jaar (baal Produkties, Sittard). In 2002 verscheen in de Zeeuwse Slibreeks (Kunstuitleen, Middelburg) Zee/Land met daarin liedjes, gedichten en verhalen over de provincie Zeeland en meer algemeen over de relatie tussen de zee en het land dat aan de zee grenst en daaraan zijn identiteit ontleent. Noirette (2003) beschouwt hij als zijn literair debuut.

Sebastien Morlighem woont en werkt als schilder en tekenaar in Parijs en is initiatiefnemer van de reeks uitgaven S2 L’art?. In 1991 illustreerde hij de Trespassers W-lp Roots and Locations. Hij exposeert regelmatig en werkt momenteel aan diverse boekuitgaven.

Cor Gout NOIRETTE, boek met cd. Genaaid gebonden, royaal formaat, 76 blz., geheel in 4-kleuren met 61 illustraties van Sebastien Morlighem.

Cor Gout NOIRETTE, boek met cd.
Genaaid gebonden, royaal formaat, 76 blz., geheel in 4-kleuren met 61 illustraties van Sebastien Morlighem.
€ 27,50
ISBN 90 6265 555 6
verkrijgbaar in de boekwinkel,
via Uitgeverij In de Knipscheer
indeknipscheer@nullplanet.nl
of via Trespassers W
trespassersw@nullziggo.nl